PRZEPIS NA SCHAB PIECZONY

PRZEPIS NA SCHAB PIECZONY

PRZEPIS NA SCHAB PIECZONY

Schab jest u nas często pieczony zarówno w święta jak i na co dzień. Idealnie nadaje się zarówno do podania w wersji obiadowej na ciepło oraz jako wędlina do pieczywa i sałatek. Przygotowanie takiej własnej wędliny jest proste i poradzi sobie z nim nawet mało doświadczony kucharz. Mięso warto wcześniej zamarynować dwa lub trzy dni wcześniej wówczas jest bardziej kruche i aromatyczne. Najważniejsze, że nasze mięso przygotowane w ten sposób jest nie tylko pyszne, ale i zdrowe, bez konserwantów i ulepszaczy smaku.

MARYNATA:

  • 3 łyżki octu winnego
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki wody
  • 3 łyżeczki musztardy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula drobno posiekana
  • sól morska, pieprz, papryka słodka i ostra
  • tymianek, jałowiec, estragon, majeranek
  • ziele angielskie, liść laurowy, zioła prowansalskie

 

  •   1,5 kg schabu bez kości

       Potrzebny będzie również rękaw do pieczenia i żaroodporne naczynie.

PRZEPIS NA SCHAB PIECZONY – KROK PO KROKU:

  1. Mięso myjemy, nacieramy solą morską.
  2. Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą, jałowiec, ziele angielskie możemy wcześniej utrzeć w moździerzu. Cebulę drobno siekamy, czosnek wyciskamy przez praskę.
  3. Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy przygotowaną marynatą, przykrywamy folią spożywczą lub aluminiową i wkładamy do lodówki przynajmniej na 24h , ale najlepiej zostawić na 2-3 dni.
  4. Po tym czasie mięso przekładamy do rękawa wraz z marynatą, możemy dodać jeszcze odrobinę wody, zamykamy szczelnie.
  5. Schab pieczemy ok.1,5h w temperaturze 180 C stopni. Pod koniec pieczenia rozcinamy rękaw od góry – w piekarniku możemy ustawić termoobieg lub ,,chrupiącą skórkę”

Nasz schab jest gotowy, możemy podawać go z dowolnymi dodatkami jak i sosami.

Smacznego!

J K