MAKARON Z ZIELONYM PESTO

MAKARON Z ZIELONYM PESTO

Uwielbiam wszystkie dania z makaronem, są smaczne, sycące i są idealną propozycją na szybki obiad. Dziś przepis na makaron z zielonym pesto. Jeżeli więc lubicie makaron i szukacie alternatywy dla spagetti bolognese, nie macie czasu i siły na dania bardziej wyszukane lub szukacie przepisu na danie bezmięsne ten przepis po prostu musicie wypróbować!

MAKARON Z ZIELONYM PESTO

-makaron typu spagetti

-świeża bazylia

-1 ząbek czosnku

-oliwa z oliwek – 4 łyżki

-orzeszki nerkowca ok. 40g

-ser parmezan lub inny ser twardy

-sól morska i pieprz do smaku

Wykonanie:

Przygotowujemy pesto:

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z odrobiną oliwy z oliwek. Odmierzmy pół szklanki wody, makaron odcedzamy.

Do głębokiego naczynia wkładamy spory pęczek bazylii, oliwę z oliwek, orzechy, posiekany czosnek i przyprawy. Za pomocą blendera miksujemy składniki na gładką masę dodając wodę aby uzyskać odpowiednią gęstość.

Ser ścieramy na małych oczkach.

Przecedzony makaron mieszamy z wykonanym wcześniej sosem, posypujemy serem, możemy udekorować danie orzeszkami i listkami świeżej bazylii.

Alternatywnie zamiast bazylii możecie wykorzystać rukolę, szpinak lub pietruszkę.

Smacznego!

24411933306_c927b6bdb4_o